De sint is weer in het land en dan krijg ik regelmatig de vraag: “Hoe kan je de sint laten komen en toch nog je kind laten snoepen op een gezondere manier?” Enkele adviezen op een rijtje
Koop niet te veel snoep
Een belangrijke stap in een gezonde eetgewoonte zijn de ‘aankopen’. In september vind je in heel wat winkels al snoepgoed van sinterklaas. Het is zinloos om een voorraad snoepgoed in te slaan. Best koop je dit enkel op het moment dat je het nodig hebt. Koop niet te veel aan, want kinderen krijgen heel vaak op verschillende plaatsen snoepgoed.
Geef eens iets anders
De sint kan ook gezonde dingen in de schoen stoppen. Denk aan een mandarijntje, een klein speelgoedje, een kleurrijke pen, een mooi potlood,…
Koop liever kleine porties dan een grote
Een stuk van een grote speculaas levert meer vetten en suikers dan een kleine speculaas. Bovendien heb je bij kleinere speculaas een beter zicht op de portie-inname.
Kies voor de minder calorierijke snoepjes
Guimauve bevatten bijna geen vet maar wel veel suiker.
Nic nac koekjes heb je onder 2 vormen. De zogenaamde letterkoekjes en de gesuikerde nic nac koekjes. Je kan de koekjes in een beperkte hoeveelheid aan de kinderen geven.
Chocolade en marsepein zijn de grootste caloriebronnen
Pure chocolade is iets gezonder dan witte of melkchocolade. Maar in calorieën is er maar een zeer klein verschil. Chocolade met noten is het calorierijkst.
Chocoladeletters zijn ‘in’ tijdens deze periode. Een kleine letter is vergelijkbaar met 2 tot 3 sneden brood met beleg en een grote letter met een goed bord warme middag. Een ganse letter ineens opeten is dus geen aanrader. Beter is de letter in kleine stukjes verdelen. Je kan een stuk ervan eten bij de boterham.
Chocoladecenten zijn klein en gemakkelijk te doseren.
Marsepein figuurtjes zie je ook heel vaak. Ook marsepein is een belangrijke energieleverancier. Het voordeel is wel dat marsepein gemaakt is van amandel. Hierdoor zijn de aanwezige vetten vooral goede of onverzadigde vetten.
Staven van chocolade en marsepein zijn caloriebommen. De staaf dus best in kleinere stukken verdelen.