Wat te kiezen op restaurant?

Als je een verstandige keuze maakt en op je portie let, lukt het écht om niet bij te komen van je restaurantbezoekje. Hoe je dit doet? Vertrek niet met een lege maag. De kans is groot dat je dan meer eet en je gaat vullen met ongezonde dingen (broodstengels of olijven bijvoorbeeld). Eet thuis nog een bord magere groentesoep vooraleer je vertrekt. Dit neemt al een gedeelte van de honger weg.

Maak de juiste keuze:

Voorgerecht

Voorgerechten die weinig energie leveren zijn bouillon, ongebonden soep, vis of mager vlees. Vermijd vooral soepen bereid met room en kaas. Vraag of de saus bij het gerecht apart kan worden geserveerd. Op die manier bepaal je zelf hoeveel je eet.

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht kies je best voor mager vlees (biefstuk, kalfsoester, varkenshaasje), vis (zowel vette als magere vis: zoals forel, tarbot, zeeduivel,…) wild of gevogelte. Gegrild vlees en vis hebben de voorkeur. Ze hebben tijdens de bereiding vet verloren en leveren dus minder energie. Gepaneerde gerechten zijn vetrijker omdat paneermeel het vet opneemt tijdens de bereiding. Vraag ook hierbij om de saus apart te serveren.

Groenten zijn altijd een goede keuze. Laat ze bereiden zonder vette saus of boter. Een supertip: bestel een gemengde salade bij je hoofdschotel. Vraag naar een magere slasaus erbij en laat de saus apart serveren. Met deze extra groenten kan je je maag vullen en blijft er minder plaats over voor vette voedingsmiddelen.

Gekookte aardappelen, rijst of pasta zijn een betere keuze dan frietjes, aardappeltaart, gebakken aardappelen of kroketten.

Dessert

De meeste nagerechten zijn rijk aan vet en suikers. Als je toch een nagerecht wil, kiest je best voor fruit of een sorbet. Vraag of je een kleinere portie zonder slagroom kan krijgen. Koffie of thee zonder suiker is zeker ook een goede afsluiter van de maaltijd.

Hoe ik het doe?

Diegene die me goed kennen weten dat ik zot ben van Italië en blij wordt van Italiaans eten. Dus als we gaan uit eten is het vaak Italiaans. Wat ik dan kies? Wel als voorgerecht kies ik vaak calamaris in een pikante tomatensaus (calamaris Calabrië). Als hoofdgerecht: pasta frutti di mare (ik eet eerst al de frutti di mare en daarna pas de pasta. Eerst het lekkerste, dan de rest. Haha!). Daarbij een glaasje witte wijn en als dessert een cappuccino met gestoomde melk.

Ah, la dolce vita!!!