Appeltjes. Ze zijn zo veelzijdig. Je kan er echt alle kanten mee uit. Je kan ze verwerken in een cake (receptje kan je vinden op mijn foodblog “Aan tafel” op mijn website), als tussendoortje kan je ze verwerken in warme verwennerij, Warme appel en blauwe bessen (uit de diepvries) met een soeplepel havervlokken en een koffielepel speculaaskruiden (of kaneel). Alles mengen en een minuutje in de microgolf. Mmmmmmm heerlijk én het hele huis ruikt naar gezelligheid.
Voor de kindjes maak ik karamelappeltjes, naar een recept van mijn collega Carolien Vreysen (eigenlijk ook toegelaten voor grote mensen)
Karamelappeltjes van collega Carolien
Voor 10 karamelappeltjes:
10 kleine zoete appels, 250ml kokosmelk, 4 el bruine suiker (als je echt geen suiker mag kan je dit perfect vervangen door Sukrin (bruine suiker op basis van zoetstof, te koop in natuur en dieetwinkels) en 1 koffielepel maiszetmeel
Was de kleine appels en dep droog. Steek stokjes in de appels. Verwarm een kookpot op een laag vuur. Voeg de kokosmelk toe. Meng de bruine suiker er onder. Voeg het maiszetmeel toe, maar zeef het zodat je geen korrels in je karamel krijgt. Roer goed.
Verhoog het vuur zodat het mengsel begint te koken. Laat zo’n 3 à 5 minuten doorkoken terwijl je er in roert. Zet het vuur op een lage stand. Plaats het deksel op de kookpot en laat de karamelsaus sudderen. Normaal brandt de karamelsaus niet aan (in tegenstelling tot de traditionele karamelsaus), waardoor je er maar af en toe in moet roeren. Na 20 minuten begint het mengsel vaster te worden. Als je met een siliconen spatel over de bodem wrijft, merk je dat het er een saus begint te vormen. Zet de karamelsaus van het vuur. Het is normaal dat deze nog (zeer) loperig is. De daaropvolgende 5 minuten gaat de karamelsaus snel opstijven. Hou de karamelsaus in de gaten. Zodra deze stevig genoeg is, giet je een beetje karamelsaus (± 2 el) met een lepel over de appel. Plaats de karamelappels op een schotel of bord. Feestje!!!